Taaitaai en speculaas maken
Je hebt vast weleens kruidnoten met je kind gebakken. Maar heb je al ooit zelf taaitaai of speculaas gemaakt? Het is iets meer werk dan de kruidnoten maar zeker niet minder leuk. Laat je kind helpen met het afwegen van de ingrediënten, met het deeg kneden en met het versieren van het eindresultaat. Smikkelen maar!
Taaitaai (+/- 15 stuks)
Ingrediënten:
300 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
4 eetlepels gestampte muisjes
2 theelepels koek- en speculaaskruiden
1 theelepel gemalen kaneel
1 ei
175 ml vloeibare honing
Bereidingswijze:
Mix de bloem, het bakpoeder, de gestampte muisjes, de kruiden en het kaneel in een kom. Splits het ei en voeg het eiwit toe. Bewaar het eigeel! Schenk ook de honing erbij. Mix het tot een kruimelig deeg. Maak er een bol van en verpak deze in huishoudfolie. Leg het deeg 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 ºC.
Verdeel het deeg in 15 bolletjes. Maak hiervan poppetjes van een halve centimeter dik.
Leg de poppetjes op bakpapier op een bakplaat. Klop de eidooier los en bestrijk de poppetjes ermee. Bak ze in de oven in ongeveer 12 minuten gaar.
Tip: versier de poppetjes met een glazuur van limonadesiroop en poedersuiker.
Speculaas (+/- 20 stuks)
Ingrediënten:
300 gram bloem
150 gram bruine basterdsuiker
150 gram boter
2 eetlepels speculaaskruiden
water
zout
Bereidingswijze:
Kneed de bloem, boter, basterdsuiker, speculaaskruiden met twee eetlepels en een theelepel zout tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 ºC.
Bestuif het werkblad met een beetje bloem. Rol met een deegroller het deeg tot een grote plak van ongeveer een centimeter dik. Druk met vormpjes sterren of poppetjes uit het deeg. Of snijd met een mesje zelfbedachte vormen uit.
Leg de vormpjes op bakpapier op een bakplaat. Bak ze in de oven in 10-15 minuten gaar.
Tip: versier de vormpjes met gekleurde glazuur.